Vintertid 2015 – Ställ tillbaka klockan!

by Christian Jonsson on oktober 26, 2015

Vintertid 2015 infaller 25e oktober år 2015, det är alltså natten mellan lördag den 24e oktober till söndagen till 25e oktober. Plocka tillbaka utemöblerna innebär ställ tillbaka klockan. Klockan 03.00 vrider vi tillbaka klockan till 02.00 så du får ”en extra” timma när vi ställer om från sommartid till vintertid.

Sommartid 2015

Sommartid 2015 infaller 29e mars år 2015. Natten mellan lördag den 28e mars till söndagen 29e mars ställer du fram klockan vid 02 till 03.

Vintertid 2014

Vintertid 2014 infaller den 26e oktober. Natten till söndag den 26e oktober ställer du tillbaka klockan. Vid klockan 03 på natten ställer du tillbaka klockan till 02.

Sommartid 2014

Sommartid 2014 infaller den 31 mars. Klockan 02.00 31 mars 2014 vrider du fram klockan till 03.00. Du ”förlorar” alltså en timme.

Sommartid 2013

Vintertid 2012

Vintertid år 2012 börjar kommer mörkt smygandes runt knuten. Återigen börjar det bli dags att ställa om klockan, det är höst och vi ska därmed ställa om klockan från sommartid till vintertid. Natten mellan den 27 och 28 oktober 2012 ska vi ställa tillbaka klockan 1 timme. Om vi ska vara väldigt noggranna så är det den 28 oktober klockan 03:00 2012 som vi ställer tillbaka klockan till 02:00, och då ställer vi klockan till vintertid eller Normaltid som de mer formella önskar att man uttrycker sig.

Sommartid 2012

Det är åter dags att ställa om klockan till sommartid. Denna gång ställer vi om klockan till sommartid för 2012. Det är den 4e söndagen i mars, 2012 infaller den söndagen den 25e. Den söndagen 2012 ska vi vrida fram klockan 1 h. När klockan slår 02.00 vrider vi fram klockan till 03.00 så vi ”förlorar alltså 1h när vi ställer om klockan från vintertid till sommartid.

Vintertid 2011

Det börjar närma sig att ställa om klockan till vintertid år 2011. Det är natten till den 3o oktober (2011-10-30) som vi ska ställa tillbaka klockan. När klockan slår 03.00 den 30 oktober 2011 så vrider vi tillbaka klockan till 02.00. Det finns både för- & nackdelar med detta. Något som jag själv ser som en stor nackdel när man ställer om klockan till vintertid (eller normaltid som det även kallas, heter) så får vi mörkare eftermiddagar och kvällar vilket inte är något jag uppskattar.

Fördelen som man kan se med omställningen från sommartid till vintertid är dels blir natten 1h längre vilket för många kommer innebära 1h mer sömn, och för de nattugglor som är ute så kommer en del nattklubbar att ha öppet 1h extra i och med att när klockan torde vara 04.00 är den endast 03.00 tekniskt.

Ryssland slipper som sagt denna omställning till vintertid i och med att de har valt att slopa tidsomställningen i Ryssland(Y).

Sommartid 2011

Många börjar att fråga sig när man ska ställa om till sommartid 2011, börjar det bli dags att ställa om klockan igen? Sista söndagen i mars ska man ställa om till Sommartid. Iår 2011 resulterar det till den 27 mars klockan 02.00 ska man ställa fram klockan till 03.00. Vi gör alltså just denna natt en timme kortare och det kommer att vara ljusare senare på kvällen. Klassikern som lyder som vanligt. Fram med klockan till sommartid i och med att utemöblerna ska fram. Vintertid ska klockan ställas tillbaka, och utemöblerna ska tillbaka in i förrådet.

I Ryssland övergår man helt till sommarid

Sökte efter nyheter på Sommartid och fann då att Ryssland övergår helt till sommartid. Presidenten Medvedevs har beslutat att införa evig sommartid för Ryssland. Inte en helt dum idé tycker jag! Hur många problem medför inte dessa ändringar? Skulle vilja se statistik på hur många som kommer försent till sina jobb och sysselsättningar just med anledning av byte från sommartid till vintertid och tvärtom.

Sommartid & Vintertid 2010 – Ställ klockan rätt

Sverige är ett av de länder som ställer fram och tillbaka klockan. Vi stället fram klockan till sommartid och vi ställer tillbaka klockan till vintertid, eller normaltid som det ibland kallas. Det som aldrig tycks fastna riktigt är när ska klockan ställas fram respektive ställa när klockan ska ställas tillbaka. Och hur var det, skulle klockan vridas fram eller tillbaka 1 timme när vi går över till sommartid?

Sommartid och Vintertid i allmänhet

För det första vill jag bara säga att jag tycker att det är helt puckat med sommartid och vintertid. Men men det känns inte som något som jag kan påverka så det är bara att acceptera och vrida sin klocka fram och tillbaka 2 gånger om året. Och snart är det dags att ställa om till vintertid för 2010. Nu när du fortsätter att läsa får du bra tips på hur du ska komma ihåg om klockan ska vrida fram eller tillbaka vid de olika årstiderna.

Om man har svårt att komma ihåg om det var fram- eller tillbaka som klockan skulle ställas vid sommartid respektive vintertid har jag 2 bra tips.

  • Utemöbler
  • Logik

Utemöbler: När sommaren kommer så ställer vi fram utemöblerna och vi ska alltså ställa fram klockan! När vintern kommer ställer vi tillbaka (plockar undan) utemöblerna och ska även ställa tillbaka klockan.

Logik: Mitt andra tips är att använda dig av din logik. Misstro inte din logiska del nu. Visst är vintern mörkare tid än sommar och visst är det jobbigt att det blir mörkt ute så pass tidigt som det blir? Troligen håller du med, om inte annat så är du medveten om att det ligger till så iaf.

Om du blir tveksam till om klockan skulle vridas fram 1 timme eller tillbaka 1 timme nu när vi ska ställa om till vintertid 2010 kan det va bra att tänka på det. Om klockan är 18.00 och du ställer fram klockan 1 timme, till 19.00 så blev klockan 1 timme senare på kvällen men det är fortfarande precis lika mörkt ute. Dvs klockan blev senare fast det blev inte mörkare ute. Alltså är det fel! Om vi däremot ställer tillbaka klockan 1 timme, till 17.00 så blir det helt plötsligt mörkare ute tidigare. Iom att klockan nu visar 17.00 och det är mörkt som 18.00 = vintertid!. Utemöbler och logik är mina 2 bästa tips för att klura ut hur du ska vrida klockan när vi går från vintertid till sommartid respektive sommartid till vintertid.

Sommartid 2010 – Ställ fram klockan

Natten till den 28 mars 2010 (mellan 2010-03-27 till 2010-03-28) ställde vi om klockan från Vintertid 2009 till Sommartid 2010. 02.00 på natten var det som klockan skulle vridas fram till 03.00. Samma sak varje år när klockan ska ställas fram till sommartid är det många som kommer för sent till jobbet och många företag som öppnar vid fel tid och dylikt, många missar tyvärr klockomställningen.

Vintertid 2010 – Ställ tillbaka klockan

Sommaren är gången och hösten kommen känns det som och vi har faktiskt haft is på bilrutan häromdagen i Stockholm. Vi har nu inne i oktober månad 2010 vilket gör att många funderar på om det börjar bli dags att ställa om klockan till vintertid, eller normaltid som det ibland kallas. Sista söndagen i oktober, dvs natten till 31 oktober 2010 klockan 03.00 är det dags att ställa om klockan från sommartid till vintertid. Så vrid tillbaka klockan 1 timme, gör det mörkare tidigare.

Vintertid (ställ tillbaka klockan)

Vintertid, var det fram eller bak som klockan skulle vridas? I helgen var det dags för att ställa om klockan till vintertid, ställa tillbaka klockan till vintertid. Den 25 oktober 2009 kl 03.00 var det dags att vrida klockan tillbaka en timma (till vintertiden 02.00). När vi ställer tillbaka klockan en timma innebär det att ”det blir mörkare” ute vilket känns oerhört tråkigt tycker jag.

Skulle klockan fram eller tillbaka
Det finns lite olika knep för att komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka en timma.

Till sommaren ställer vi fram klockan, till sommaren ställer vi fram utemöblerna och grillen.

När sommaren kommer blir det ljusare ute, om vi ställer fram klockan  så ”blir det ljusare” ute.

Trist för dem som vrider klockan åt fel håll, vrider sommartiden mot vintertid eller vintertid mot sommartid. De kommer att få en klocka som går 2h fel. Hur skulle din vardag se ut om din klocka skiljde sig 2h från alla andras klockor?

Vintertid även kallad normaltid, skulle vi kunna kalla för den rätta tiden och sommartiden är den justerade tiden.

Sommartid redan 1916

I Sverige infördes sommartid redan 1916, samtidigt som flertalet andra länder som bla Tyskland, Storbritannien. Tiden till sommartid justeras nästan gång 2010-03-28 och då är det dags att ställe fram klockan 1 timma. Och då blir övergången från vintertid till sommartid.

Varje gång som sommartid och vintertid ska justeras uppstår diskussionen om ettavskaffande av sommartiden. Många menar att det bara är bökigt att ställe fram- och tillbaka klockan, trams åberopar många. Själv är jag lite ambivalent i frågan. Jag gillar de ljusa sommarkvällarna!

Fröken ur på Internet

Givetivs finns fröken ur på Internet som allt annat. Jag har hittat en bra hemsida för dig som vill ha en gratis fröken ur, en gratis liveklocka på din hemsida eller blogg.www.clocklink.com har bra gratisklockor. Det som är lite trist med liveklockorna från clocklink.com är att det otroligt stora och fula reklambild som klockan täcks med när man håller musen över. Men klockorna är gratis och fungerar bra som fröken ur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 16 kommentarer… läs dom nedan eller lämna en egen kommentar }

Sara februari 22, 2011 kl. 5:29 e m

Jag glömmer jämt det där, var det fram eller tillbaka som klockan skulle vridas…? Får tänka ”jobb” framlades, trädgårdsjobb. Utemöbler och grillar så borde även min hjärna fatta sammanhanget och skruva fram klockan när vi går över till sommartid och skrvuva tillbaka klockan när vi går över till vintertid!:)

Svara

jennifer mars 22, 2011 kl. 9:27 f m

men det ska väl bli ljusare på kvällarna på sommaren tänker jag jämt…och om vi ställer fram klockan en timme så blir det väl mökare på kvällarna och det vill vi ju inte när vi ska ha sommartid:)?

Svara

Christianj mars 22, 2011 kl. 10:14 f m

När vi går om till sommartid så ställer vi fram klockan 1h och när vi går till vintertid så ställer vi tillbaka klockan 1h.

Det stämmer att det blir ljusare på kvällarna på sommaren, när vi går över från vintertid till sommartid. I och med att vi ställer fram klockan 1h när vi går över till sommartid så säger vi att klockan är mer än vad den tidigare var men det är fortfarande lika ljust ute:)

Svara

Johan mars 22, 2011 kl. 10:16 f m

Sommartid så ställer vi fram klockan och då blir det även ljusare på kvällarna.

Svara

sara mars 24, 2011 kl. 4:36 e m

Sommarkvällar me loove! Ska bli sjukt underbart att återigen slippa vinter och vintertiden och få lite sommar och sommartid. Väntar ivert på sommaren och ljusa sommarkvällar!

Svara

Jo mars 27, 2011 kl. 8:04 e m

Varför denna ständiga tidsomställning mellan sommartid till vintertid och tvärtom? Dessa 2 dagar om året när vi ska ställa om klockan så missar jag det jämt. Tänker alltid att jag ska ställa om klockan när jag plockar ställer fram min MC (http://www.christianj.se/stalla-av-ditt-fordon-mc-bil-pa-transportstyrelsen/ varsågod;)). Men det kändes inget vidare somrigt igår!

Inatt skulle man tydligen ställa om klockan från vintertid till sommartid, vilket jag missade så givetvis kom jag till jobbet 1h för sent. Brukar alltid titta på min stora klocka i köket och den klockan ställer inte automatiskt om sig till sommartid däremot när jag kom till jobbet och tittade på min Iphone så märke jag att den hade faktiskt ställt om sig från vintertid till sommartid men på det hade ju inte jag kollat vad klockan var:(

Slumpa gärna sommartiden och tillämpa endast vintertiden som är normaltiden så slipper jag detta problem med att komma 1h för sent eller för tidigt till mitt jobb 2 ggr om året:p

Ryssland för övrigt tog väl precis bort sommartiden?

Svara

Christianj mars 27, 2011 kl. 9:29 e m

Mm håller med dig på den, känns som om man skulle kunna avskaffa sommartiden även i Sverige. Ser inte riktigt den oerhörda nyttan med att vrida klockan fram och tillbaka 2 gånger om året.

Största funktionen som jag ser i sommar- & vintertid är att jag ställer min klocka rätt. Brukar alltid passa på att se till så att klockan rätt när jag ändå ställer om tiden.

I mitt inlägg om sommar och vintertid ser du en rubrik där jag skrivit om att Ryssland helt går över till sommartid.

Svara

tor september 22, 2011 kl. 11:34 f m

det märks att vi går mot vintertid. Tycker att det blir ”15 min mörkare” för varje dag som går, att det ska svänga så snabbt! Snart står man där med ficklampan i sin hand klockan 17 på em för att se något när man är på hundpromenad. Ge mig sommar och sommartid!

Svara

Christianj september 24, 2011 kl. 8:40 e m

Visst känner man verkligen av att mörkret faller in allt tidigare varje kväll. För den som plockar fram petpistolen så är förändringen av solensuppgång ca 2 min senare per dyn och solen går ner ca 3 min tidigare varje kväll (Stockholm). Sommartid och ljusa kvällar är något som många av oss ser fram emot.

Svara

Cissi september 27, 2011 kl. 6:54 f m

Min naturklocka sa att det börjar bli dags att ställa om klockan till vintertid, google vintertid och nu ser jag att det är ju över 1 månad kvar?! Är vi inte närmre vintern än så?

Svara

Kristian oktober 15, 2011 kl. 9:05 f m

Hej, sommartid infördes inte 1916 utan först 1976/77 om jag minns rätt…vi var på sommarläger i klass 6 på Ljusterö och detta var första gången man gjort så här sa vår lärare!
Jag tycker man skall behålla normaltid dvs vintertid året om, jädra trams allt annat!!!

Svara

Christianj oktober 17, 2011 kl. 7:44 f m

När sommartiden infördes i Sverige beror lite på hur man ser på det. Det infördes första gången år 1916 på prov men efter stora protester togs sommartiden bort igen. Sen var det nog inte för än år 1980 som sommartiden infördes igen.

Så det är väl bara att gå ut och protestera igen, de flesta verkar vara emot sommartid, vi kanske borde hålla oss till vintertid (normaltid).

Svara

Diva oktober 21, 2011 kl. 9:29 f m

Det är inget att vara lessna för. Om en sådär dryga 150 dagar är det åter slut med vintertiden för detta år, för denna gång. Natten mellan 24 till 25 mars år 2012 är det dags att vrida om klockan till sommartid för 2012 om jag inte helt miss minner mig.

Svara

Alapalooza oktober 30, 2011 kl. 12:40 f m

1. Fattar inte hur inlägget kan vara skrivet den 29:e oktober 2011, men kommentarerna är publicerade tidigare.

2. Den viktigaste frågan som ingen verkar ställa, hur tar man reda på NÄR man ska ändra tiden? Jag försökte i år göra upp med skiten en gång för alla genom att gå till SMHI, men inget där. Hur gjorde du?

Svara

Chrisitanj november 6, 2011 kl. 11:48 f m

Det tar man reda på på Christianj.se ju;). Anledningen till att en del kommentarer och så är gamla är för att jag valt att uppdatera mitt tidigare inlägg med ny information istället för att skriva ett helt nytt.

Bla för att jag vill ha kvar de tidigare kommentarer iom att de hör till samma ämne i allra högsta grad, dvs om sommartid och vintertid och när man ska ställa om sin klocka där hemma å på armen. Telefonerna brukar klara sig själva.

Svara

Nettan oktober 25, 2014 kl. 3:57 e m

Hej! Rubriken är fel! Vi ska ju ställa _tillbaka_ klockan vid vintertiden, inte framåt. Din brödtext säger rätt, men rubriken är oändrad från sommartiden och lurar den som inte läser din text. Tack för en utförlig artikel, för jag behövde få kläm på om ändringen skedde natten till eller från söndagen. De flesta webbplatser skriver bara att ändringen sker söndag och datum.

Svara

Kommentera

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: