Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton & Påskdagen 2015

by Christian Jonsson on mars 30, 2015

Påsken är en av många högtider som vi firar i Sverige bland annat. I vanlig ordning består påsken av Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton och Påskdagen. Följande berättar jag lite kort av vad de olika påskdagarna betyder och varför vi firar dem.

Påsk 2015

2015 infaller påsken vecka 14. Skärtorsdagen infaller den 2a april, Långfredag 3e april, Påskafton 4e april, Påskdagen 5e april, och Annan dag påsk den 6e april år 2015.

Påsk 2012

Skärtorsdagen 2012 infaller detta år detta år den 5e april vilket är tidigt jämfört med 2011 då skärstorsdagen inföll 21 april. År 2010 inföll påsken redan den 1 april. Långfredag 2012 firar vi den 6e april, påskafton lördag den 7e april, påskdagen firas på söndag den 8e april vilket gör att många är lediga på måndagen givetvis som är en röd dag i och med att det är annandag påsk och firas då den 9e april

Påsk 2011

Skärtorsdagen 2011 infaller detta år den 21 april vilket kan jämföras med 1 april då Skärtorsdagen inföll 2010. Enligt vanliga avtal är skärtorsdagen och full arbetsdag men många väljer att/har som policy att jobba halvdag på Skärtorsdag.

2011 infaller då långfredagen givetvis på en fredag och datumet är 2011-04-22. Datumet för påsken 2011, påskafton blir lördag den 23e april 2011.

Påskdagen är den 24e april 2011.

Annandag påsk är i vanlig ordning en röd dag och infaller 2011 den 25e april, en måndag givetvis.

Trevlig påsk 2011!

Skärtorsdag

Skärtorsdagen infaller torsdagen före påsk, det vill säga torsdagen innan långfredag. 2010 innebär det att skärtorsdag var nu i torsdags (1 april 2010). Skärtorsdagen kan delas upp i 2 delar, ”Skära” och ”Torsdag” varför torsdag behöver jag nog inte förklara men ”Skära” betydde förr ”rena” vilket syftade till Jesus tvättade sina lärljungars fötter före deras sista måltid. Kristenheten firar skärtorsdag för att det var då som Jesus instiftade nattvarden.

Som många högtider har även skärtorsdagen flera betydelser. Sett från folktron firas skärtorsdagen för att det var då som häxorna begav sig till blåkulla. Kvastar plockades undan och gevärsskott avlossades för att försvåra häxornas färd.

Långfredag

Långfredag började firas redan på 300-talet i Jerusalem på initiativ av en biskop med namnet Kyrillos av Jerusalem. I norden blev långfredagen en helgdagn på 1600-talet. I kristen tro firas långfredag till minne av Jesus korsfästelse och död på Golat utanför Jerusalem. Långfredagen infaller fredagen närmast före påskdagen.

I Sverige har långfredagen länge setts som en sorgsen dag. Inga onödiga aktiviteter fick utfärdas, många restauranger och affärer hölls stängda under långfredagen ändå till slutet av 1960-talet.

Påskafton

Firandet av påskafton skiljer sig mycket om man ser till påskafton av den kristna tron eller mer folkligt firande i Sverige. Påskafton i den kristna tron är en tom/död dag. Kristus ligger i graven och hans lärljungar sitter inlåsta i rädsla för dem som dödat honom.

Påskafton i Sverige firas med fest. Det firas med godis, påskägg, påskmat, ägg. Den livliga påskafton skiljer sig stort från det kristna firandet av påskafton.

Påskdagen

Påskdagen är den sista dagen av påsk som firas. Påskdagen infaller söndagen under påskhelgen. Och är iår 2010 idag söndag den 4e april. Av kristen tradition firas påskdagen till minne av Jesus uppståndelse. Påskdagen infaller den första söndagen efter första ecklesiastiska fullmåne efter 20e mars.

2009 var påskdagen den 12e april och kommande år 2011 infaller påskdagen 24e april. 24e april är bland de senare som påskdagen infaller och kan innebära problem för somliga vinterpåskfirare om vintern är tidig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: