Avställning fordon bil mc – Transportstyrelsen

by Christian Jonsson on oktober 17, 2010

*Fling fling. Vintern kanske inte har kommit än men kylan har. Idag när jag gick upp hade vi minus 1 grad i Stockholm. Detta gör att många börjar- eller funderar över att ställa av sin motorcykel eller sommarbil som man ändå inte använder på vintern.

 

Avställning av fordon – Transportstyrelsen

Om du inte ska använda ett fordon kan du ställa av det. Du slipper då betala fordonsskatt och trafikförsäkring.
Tänk på att du inte kan begära avställning från ett datum bakåt i tiden utan avställningen gäller från och med den dag en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen.
En vanlig missuppfattning är att ett fordon automatiskt blir avställt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Så är inte fallet! Ett fordon blir aldrig automatiskt avställt – du måste själv anmäla avställningen till oss.
 
 

Ställ av ditt fordon – www.Transportstyrelsen.se

Det finns 3 olika sätt att ställa av ditt fordon på:

  • Avställning via Internet
  • Avställning via servicetelefon
  • Avställning via ditt registreringsbevis

 

Avställning via Internet

Ska du ställa av ditt fordon via Internet behöver du legitimera dig på transportstyrelsen. Det gör vi via ditt registreringsnummer och behörighetskod, din behörighetskod hittar du på ditt registreringsbevis.

 

Avställning via servicetelefon

För att ställa av din bil/mc via Transportstyrelsens servicetelefon måste du ha behörighetskoden till ditt fordon, behörighetskoden finns på registreringsbeviset.

Servicetelefon: 0771-25 25 25

 

Avställning via ditt registreringsbevis

Du kryssar i att du vill ställa av ditt fordon på registreringsbeviset och skickar in det till transportstyrelsen. Glöm inte att du inte kan ställa av ditt fordon tillbaka i tiden.

 

Bra att känna till om helårs försäkring

Något som kan vara bra att känna till är vad som sker vid försäljning av ett fordon. Många som kör motorcykel eller har en bil som de bara använder på sommaren väljer ändå att teckna/eller luras på att köpa helårs försäkringar iom att månadskostnaden för dessa försäkringar är billigare. Det som skiljer dessa försäkringar från ”vanliga” är att de inte går att ”ställa av”. Om du ställer av ditt fordon så måste du ändå betala försäkringspremien.

 

Däremot om du säljer din bil/mc/fordon så slutar försäkringen att gälla och du behöver inte betala försäkringspremien för tiden då du inte äger ditt fordon. Det kan vara bra att känna till. Framför allt om du har ett fordon som du har en väldigt hög försäkringspremie på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 2 kommentarer… läs dom nedan eller lämna en egen kommentar }

Tom Lemon februari 1, 2016 kl. 6:26 e m

Avvaktar HJälp

Svara

Tom Lemon februari 1, 2016 kl. 6:10 e m

Till Tranportstyrelsen .Önskar avställa SCS 372 i väntan på rep.

Svara

Kommentera

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Previous post:

Next post: